maanantai 20. joulukuuta 2010

Paukkuarka koira ja uusivuosi

Uusi vuosi raketteineen on äänikammoisen koiran ja sen omistajan painajainen. Parhaiten koiraa autetaan osoittamalla sille mahdollisimman rauhallinen ja hiljainen piilopaikka, johon se voi vetäytyä ilotulituksen ajaksi. Piilopaikkaan mahdollisimman lähelle koiraa asetetaan pistorasiaan D.A.P.® – haihdutin, joka tyynnyttää pelkäävää koiraa. D.A.P. – feromonin käyttö pitää aloittaa ajoissa ennen uuden vuoden aattoa; mielellään jo kuukausi, mutta vähintään 1-2 viikkoa aiemmin.
Ohjeet ilotulitekammoisen koiran omistajalle
  1. Osoita koiralle hiljainen, hämärä ja suojainen piilopaikka.
  2. Älä jätä koiraasi yksin.
  3. Älä kiinnitä huomiota koiran pelkoon, vaan käyttäydy itse reippaasti.
  4. Laita soimaan musiikkia, joka peittää ilotulitteiden ääniä.
  5. Kytke D.A.P. ® – feromonihaihdutin pistorasiaan koiran lähelle.
Koiran äänikammon terapia on helpointa tehdä käyttämällä tähän tarkoitukseen suunniteltua CD – levyä, jonka avulla koira ensin totutetaan pelottaviin ääniin ja sen jälkeen äänet yhdistetään palkintoon. CD – levyn mukana seuraa ohjevihko, jonka avulla omistaja pystyy tekemään terapian itse. Hui kauhistus!/Sounds Scary CD-levyn, jossa on ilotulitteiden, ukkosen ja aseen ääniä.

D.A.P.® feromonituotteet sisältävät synteettistä koiraa tyynnyttävää feromonia, jonka vaikutus vastaa emon erittämää luonnollista feromonia. Keinotekoinen feromoni saa aikaan pennussa ja täysikasvuisessa koirassa luonnollisella tavalla turvallisuuden tunteen, jonka rohkaisemana koira uskaltaa lähteä tutustumaan ympäröivään maailmaan. Tyynnyttävää feromonia voidaan käyttää koiraa pelottavassa tilanteessa rohkaisemaan koiraa, mutta parhaiten se toimii käytösterapiaan yhdistettynä nopeuttamaan oppimista.

Miten feromonit auttavat?
Feromonit ovat hajuaineita, joita eläimet erittävät ihonsa ja muiden eritteidensä mukana. Feromonit toimivat kemiallisina signaaleina, jotka välittävät tietoa lähettäjästään toisille saman lajin yksilöille. Toisen lajiryhmän edustaja ei viestejä ymmärrä eikä niillä ole tähän tiettävästi mitään vaikutusta. Näiden hajuaineiden on todettu toimivan myös ihmisellä, erityisesti seksuaaliseen käyttäytymiseen liittyvien viestien välittäjänä. Feromonit ovat alkukantainen saman lajin yksilöiden välisen kommunikaation muoto.
Feromonit aistitaan vomeronasaalielimen avulla
Feromonit aistitaan nenäontelon pohjalla sijaitsevan vomeronasaalielimen avulla, josta feromoniaistimus kulkeutuu hermoratoja pitkin aivojen limbiseen systeemiin, jossa syntyy tunnetilan muutos. Feromonien vaikutusmekanismi on siis hyvin luonnollinen ja jo vanhaa perua evoluution alkuajoilta.

Tyynnyttävät feromonit
Monilta eri eläinlajeilta (koira, kissa, hevonen, sika, kani) on löydetty ns. tyynnyttäviä feromoneja, joiden tarkoituksena on lujittaa pennun ja emon välistä suhdetta pian pentujen syntymän jälkeen. Tyynnyttävää feromonia erittyy koiralta nisien välisen ihon talirauhasista. Feromoni vaikuttaa pentujen kehitykseen suotuisasti ja tukee niiden ensimmäisiä tutustumisyrityksiä pentulaatikon maailmaan. Feromonin vaikutuksesta pentu oppii suhteuttamaan reaktioitaan niiden aiheuttaman ärsykkeen edellyttämällä tavalla. Kun koira myöhemmin elämässään kokee vastaavan ärsykkeen, se kokee, ettei tilanteessa itse asiassa ollutkaan mitään pelättävää. D.A.P-haihduttimessaoleva feromoni vaikuttaa samalla tavalla - uudet ja pelottavat asiat tuntuvat koirasta jo ennestään tutuilta.
Kissalla turvallisuuden tunnetta tuottava feromoni erittyy kissan naamasta. Jokainen on varamasti nähnyt kuinka kissa hieroo naamaansa esineisiin kodissa ja ulkona. Tämän merkitsemisen tarkoituksena on levittää kissan reviirillä sijaitseviin suurikokoisiin tai kissalle muuten merkittäviin kohteisiin turvallisuuden tunnetta lisäävää hajuainetta. Tällaisen kohteen kissa on tutkinut ja todennut vaarattomaksi. Kissa ei myöskään koskaan merkitse virtsalla tai kynsimällä tällaista kohdetta, johon se on levittänyt naamaferomonimerkin.
Lähde: Vetcare Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti